De grootste fout bij het kopen van een tweedehands auto

Als autoverkoper of automonteur krijg ik veel klachten van klanten te horen. De klacht die ik het vaakst hoor is: “Ik wil een auto kopen, maar de prijs is te hoog!” Dit is te wijten aan ofwel niet vooruit denken ofwel te lang wachten. Hier zijn een paar fouten die klanten maken bij het kopen van auto’s van autodealers.

1. Ze winkelen niet rond

De meeste mensen winkelen pas rond als ze hun onderzoek naar het kopen van een auto hebben gedaan. Als een klant nog geen onderzoek heeft gedaan naar het type auto dat hij wil en niet kan vaststellen naar welke dealers hij wil gaan, zal hij waarschijnlijk in de handen van de dealer vallen. Een goed onderzoek zal normaal inhouden dat men online gaat en een zoekopdracht uitvoert met de woorden “autodealer” samen met de naam van het dealerschap. Dit zal potentiĆ«le klanten laten zien naar welk type autodealer u gaat. Naast het internet, moeten klanten ook proberen hun geluk op een groot winkelcomplex, zoals een supermarkt, een groot winkelcentrum, of een grote Target winkel. Deze grote winkelketens hebben vaak veel dealers die tweedehands auto’s verkopen. De service is er vaak handiger en ze hebben vaak veel meer auto’s.

 

 

2. Ze proberen auto’s te kopen uit angst

Een auto kopen uit angst is vooral gebruikelijk bij mensen die voor het eerst een auto kopen. Startende kopers en hun gezinnen hebben meestal zoveel zorgen en angst over de aankoop. Prijzen lijken altijd meer dan een schoppend gevaar. De meeste dealers weten dit, en ze gebruiken dit in hun voordeel. De dealer zal alles doen wat hij kan om de klant het gevoel te geven dat hij alles onder controle heeft – alsof hij veilig in het recht staat en weet wat hij doet. Voeg daar een grote aanbetaling aan toe, en plots lijkt de aankoop niet meer zo’n grote sprong.

3. Het aanbod is te mooi om waar te zijn

Dealers zullen je alles vertellen om je de auto te laten kopen. Soms zullen ze hoge beweringen doen dat het aanbod dat ze hebben gedaan te mooi is om waar te zijn. Dealers zullen uitspraken doen als: “veel mensen die naar onze dealer zijn gekomen hebben onze verkoper geen problemen gegeven of hebben er geen probleem mee gehad sinds ze begonnen met de verkoop.”

Dit is een problematische verklaring. Dit plaatst de consument in een valse comfortzone – als de auto echt zo goed is, zou de verkoper geen problemen mogen hebben.

4. Ze stellen een verkeerde diagnose van het probleem

Een ernstig probleem wordt misschien niet opgelost omdat de dealer ervan uitgaat dat het probleem opgelost is. In een noodsituatie kan een verkoper zeggen: “Mijn manager vond dat het tijd was om me vandaag iets nieuws te geven, dus doen we het voor $3.000 minder dan we oorspronkelijk hadden aangeboden.” Zelfs als er echt geen probleem is, is deze misleidende verklaring nog steeds ineffectief. De verkoper blijft werken met het misleidende idee dat het voertuig nog steeds in perfecte staat is. Het is het voorrecht van de manager om de nodige wijzigingen aan te brengen om aan de behoeften van de klant te voldoen. De dealer zit niet in de reparatiebusiness, en zou dus niet in de positie mogen verkeren om geld te vragen.

5. Ze proberen je garanties te verkopen

Kopers van nieuwe en gebruikte auto’s vragen vaak: “Garandeert u dat dit voertuig precies zo zal zijn als u hebt beschreven?” Helaas zijn dergelijke garanties waardeloos als de koper te weinig over de auto- of de reparatiebranche weet. Bovendien zouden klanten kunnen overwegen garanties van de dealer te kopen, maar garanties zijn gewoonlijk duur en soms ongewenst wanneer zij aan een out-of-pocket klant worden verkocht.

Hopelijk hebt u nu aan uw lijst van noodzakelijke hulpmiddelen de kennis toegevoegd over hoe u gangbare trucs en foefjes kunt herkennen die dealers gebruiken om u te misleiden en hoe u uzelf automatisch kunt opvoeden.

Leona Harper

Back to top